RSS

Malamut Alaska vs Husky Siberian

10 feb.

Malamut Alaska

Aşteptarea de viaţă: 10-14 ani;

Înălţime: la masculi 61-66 cm, la femele 56-61 cm;

Greutatea: la masculi 36-43 kg, la femele 32-38 kg;

Culori: de la gri deschis la nuanţe de negru sau de la auriu la nuanţe de roşiatic. Pot să fie complet albi. Burta lor este întotdeauna albă, cu alb pe picioare, labe şi pe cap la mască. Blana: aspră, groasă, de lungime medie la exterior şi o sub-blană moale şi bogată;

Condiţii de trai: Rasa Malamut de Alaska nu sunt caini recomandaţi pentru apartament, sunt energici şi au nevoie de curte pentru a se mişca. Asiguraţi-vă că această curte este îngrădită pentru că sunt predispuşi să fugă sau să hoinărească.

Istoric

Rasa Malamut de Alaska este o rasa nordica, care descinde din lupii arctici. Denumirea provine de la Mahlemut, un trib din Alaska care au crescut şi îngrijit aceşti caini minunaţi. La începuturi au fost folosiţi de tribul de eschimoşi Mahlemut în urmă cu 2000 – 3000 ani ca şi caini pentru transportarea diverselor greutăţi şi erau foarte apreciaţi pentru munca pe care o ofereau. Erau caini de atelaj la sănii uşoare pentru oameni şi bagajele lor, dar şi la trasul greutăţilor mai mari inclusiv a alimentelor. Mai târziu au ajuns la Pol odată cu expediţia Amiralului Byrd în timpul cărora au demonstrat o forţă şi rezistenţă incredibilă, precum şi afecţiune faţă de stăpâni. Prin definiţie rasa Malamut de Alaska sunt caini de atelaj, pentru care sunt perfect adaptaţi datorită tenacităţii lor, a simţului de direcţie şi a mirosului lor excelent. De asemenea, au apărut în diverse lucrări literare, precum cele ale lui Kack London şi Rudyard Kipling. ultimele cautari: Malamut de Alaska de vanzare, rasa Malamut de Alaska de vanzare, caini, vand Malamut

Descriere

In rasa Malamut de Alaska vedem un caine arctic mare şi puternic, cu o blană dublă, bogată şi o coadă cu păr des ridicată peste spate. Este un caine solid, cu o constituţie solidă, capul mare şi o atitudine mândră. Picioarele lor sunt îmblănite şi labe bine acoperite de păr pentru a-i feri de frigul gheţii şi de a nu aluneca. Urechile lor sunt mici, erecte; ochii au formă de migdală, cu o culoare căpruie închisă, asemănători prin oblicitate cu cei ai lupilor, dar cu expresie de drăgălăşenie.

Exemplarul Malamut de Alaska este un caine compact şi robust, cu piept mare, larg şi puternic. Sunt cei mai vechi dintre rasele canine arctice şi conform legendelor este un descendent al lupilor din acea zonă. Indiferent de corectitudinea acestor legende, caini au o rezistenţă foarte bună şi o viteză care aduce aminte de cea a lupilor; cu toate că au fost dezvoltaţi mai ales pentru forţa lor. Corpul lor este uşor mai lung decât înalt, de aceea centrul lor de greutate este mai spre spate uşurând capacitatea lor de a trage la sanie. De cele mai multe ori sunt confundaţi cu Husky Siberian, dar exemplarele rasei Malamut de Alaska sunt mai mari ca şi talie şi au o constituţie mai musculoasă. Este un caine curat, tăcut şi plin de afecţiune faţă de oameni; dar au nevoie de stăpâni fermi pentru a-i ţine sub control. Sunt orientaţi către traiul în familii şi adoră compania oamenilor. Se împacă foarte bine cu copiii. Nu sunt indicaţi traiului în climate călduroase; dar dacă este un asemenea caz vor avea nevoie de metode pentru a se răcori.

Temperament

Sunt foarte activi şi turbulenţi de mici. Sunt firi extrem de loiale şi inteligente, dulci şi afectivi faţă de oameni şi mai ales faţă de stăpâni. Cel mai bine se vor împăca cu copii care sunt suficient de mari pentru a se juca cu cainele fără să fie posibilitatea unor răni. De obicei pe măsură ce îmbătrânesc vor deveni mai calmi şi mai cuminţi. Sunt foarte prietenoşi şi de aceea sunt potriviţi ca şi caini de paza dar nu de protecţie; pentru că în cele mai multe situaţii sunt prea încrezători în oameni. Sunt fericiţi să trăiască afară şi nu în casă; dar trebuie să le asiguraţi contact permanent cu dumneavoastră pentru că sunt caini care “înfloresc” de pe urma companiei oferite de stăpâni. Fără o atenţie acordată frecvent aceşti caini vor dezvolta comportamente distructive şi pot deveni o adevărată povară datorită taliei lor mari şi a distrugerilor pe care le pot face casei. Iubesc orice fel de activitate în aer liber şi vor fi impulsionaţi de încurajările ferme şi pozitive.

Deşi sunt greu de dresat formal pentru obedienţă, veţi avea succes cu dresajul bazat pe bunele maniere deoarece adoră să facă pe plac stăpânului. Sunt caini dominanţi şi masculii sunt puţin mai dificil de dresat, deşi nu imposibil faţă de femele. Sunt pretenţioşi în ceea ce priveşte mâncarea şi de cele mai multe ori au nevoie de mult mai puţin decât vă aşteptaţi. Dar au un apetit sănătos şi se vor grăbi să înfulece ceea ce li se oferă, de aceea pot fi anumite probleme cu greutatea şi cu umflarea stomacului cu aer ceea ce duce la probleme cu sănătatea. Sunt mult mai tăcuţi faţă de alţi caini, dar le place să urle din când în când şi să sape. Exemplarele rasei Malamut de Alaska trebuie să fie supravegheate in preajma animalelor familiei de talie mică şi a copiilor mici. Nu înseamnă că nu se împacă cu alte animale mici, dar în prejma lor vor demonstra aptitudinile lor de vanatoare. Unii Malamuţi au adoptat şi crescut mici pisicuţe ca pe proprii lor pui, deci diferă de la un caine la altul temperamentul lor, precum şi comportamentul pe care dumneavoastră îl inspiraţi asupra cainelui.

Sunt caini cu firi independente, puţin prea hotărâte şi cu o voinţă proprie, iubitori de distracţii, activi, exuberanţi şi prietenoşi. Adoră să tragă la sanie, să alerge sau să hoinărească. Sunt prietenoşi cu oamenii, dar cu alţi caini pot să fie agresivi.

Probleme de sănătate şi îngrijire

Sunt o rasa rezistentă şi o sănătate robustă. Totuşi există anumite boli la care pot să prezinte o predispoziţie, precum displazia de şold, piticism sau nanism, adică insuficienta dezvoltarea a oaselor şi muşchilor, umflarea stomacului cu aer sau torsiunea gastrică, cataracte, probleme ale pielii şi ale ochilor. Unele exemplare pot prezenta probleme cu dezvoltarea picioarelor.

Exemplarele de Malamut de Alaska au o blană bogată, cu sub-blană şi vor avea nevoie de o periere de cel puţin două ori pe săptămână. Nivelul lor de năpârlire este relativ ridicat şi acest aspect este legat de faptul că au o blană atât de deasă. Această sub-blană va năpârli puternic de două ori pe ani şi vor ieşi pumni de păr din ei. Îmbăierea nu este absolut necesară la această rasa, nu sunt caini care să miroase sau se ţină murdar mult timp. Au grijă de igiena lor corporală pe cont propriu de cele mai multe ori. Ocazional puteţi folosi un şampon cu o concentraţie slabă.

Trebuie să fiţi atenţi la paraziţi atunci când îi periaţi pentru a nu avea probleme cu pielea. În perioadele lor de năpârlire trebuie să acordaţi o atenţie deosebită perierii pentru a reuşi să ţineţi sub control cantitatea de păr care va cădea.

Exerciţii şi dresaj

Cand vorbim de rasa Malamut de Alaska putem spune cu siguranta ca sunt firi foarte active şi energice şi vor avea nevoie de mult exerciţiu zilnic. Acest exerciţiu poate fi asigurat prin plimbări lungi zilnice, un program de activităţi şi exerciţii, dar şi de joaca cu copiii în curtea casei. Nu se împacă foarte bine cu căldura şi trebuie să le menţineţi o temepratură a corpului mai scăzută prin băi sau alte metode.

Dresajul acestei rase de caini va fi relativ uşoara pentru că sunt firi inteligente şi învaţă repede. Aspecte absolut importante în creşterea şi dresajul lor ca şi caini de companie sunt lecţiile pentru obedienţă şi socializarea. Atât masculii, cât şi femelele pot să fie puţin prea combativi şi agresivi cu alţi caini. Este necesar un dresaj ferm şi efectuat cu răbdare, consistenţă şi recompense pozitive care să nu îi determine să se retragă ţi să vă ignore comenzile. Socializarea este necesară pentru a mai diminua caracterul agresiv faţă de alţi caini; iar obedienţa este importantă pentru a reuşi să îi ţineţi sub control la maturitate când sunt masivi şi puternici.

Husky Siberian

Aşteptarea de viaţă: 12-15 ani;

Înălţime: 53-60 cm la mascul, 51-56 cm la femelă;

Greutate: 20-27 kg la mascul, 16-22 kg la femelă;

Culoare: orice culoare este admisa la rasa Husky Siberian, de la negru al alb pur cu pete în zona capului, blana de pe burtă şi faţă este de obicei mai deschisă la culoare decât restul corpului;

Blana: la Husky este de lungime medie, bogată, dublă, cea de la exterior este dreaptă, groasă şi lipită de corp; sub-blana este moale şi deasă;

Năpârlire: moderată; cu două sezoane pe an cu năpârlire accentuată;

Condiţii de trai: Cainii din rasa Husky nu sunt recomandaţi de obicei pentru traiul în apartament, cu toate acestea, pot să se adapteze unui asemenea trai dacă le oferiţi suficientă mişcare şi un dresaj. Sunt caini foarte activi în interior şi se împacă cel mai bine cu o curte îngrădită. Din cauza blănii lor groase ei preferă climatele răcoroase şi în zonele călduroase vor avea nevoie de umbră şi aer condiţionat.

Istoric

Rasa Husky este originară din Siberia şi a fost adusă în Alaska în 1909. Timp de secole au fost folosiţi de către populaţia denumită Chukchi în Siberia pentru a trage la sanie, să mânuiască renii şi să îndeplinească roluri de pază şi protecţie. Husky erau foarte potriviţi condiţiilor climatice extreme prezente în Siberia: rezistenţi, capabili a se integra în mici grupuri şi fericiţi dacă aveau activităţi, munci ore la rând. Husky Siberian este un caine de atelaj cu o greutate relativ mică cu o robusteţe şi rezistenţă incredibilă. A fost adus în nordul Americii de către comercianţii de blănuri care erau încântaţi de viteza lor remarcabilă de mişcare. În 1925 a fost o epidemie de difterie în Nome, Alaska şi multe echipe de astfel de caini au asigurat transmiterea medicamentelor în oraşele lovite de această boală. Acest eveniment a atras atenţia naţională asupra rasei de Husky Siberian şi a ajutat la popularizarea ei. Husky Siberian a mai fost folosit de asemenea şi în timpul expediţiilor Antarctice ale Amiralului Byrd. Un animal impresionant care preferă să trăiască în haită, Husky se înţelege bine nu numai cu alţi caini, dar şi cu oamenii cu care lucrează. Cainii Husky Siberian au devenit acum foarte populari ca şi caini de companie, dar mai sunt folosiţi şi la atelaj, concursuri.

Descriere

Husky Siberieni sunt puternici, cu o constituţie compactă, foarte muncitori. Blana acestor caini de sanie poate avea diverse culori, cu anumite însemne, pete specifice, similare celor ale unui cal pinto. Masca feţei şi partea inferioară a corpului, burta cainelui sunt de obicei albe. Ochii cainelui Husky Siberian au formă de migdale, aşezaţi oarecum oblic; şi este o concepţie greşită aceea conform căreia toţi Husky Siberieni trebuie sa aiba ochii albaştri. Pot avea ochi albaştri, maronii, de culoarea ambrei sau orice combinaţie care includ ochi care sunt jumătate albaştri şi jumătatea maronii; sau să fie un ochi de o culoare şi celălalt de altă culoare (ochi Ceacari). Picioarele lor mari cu labe de zăpadă sunt bogate în blană, cu fire de păr între degete pentru a nu aluneca pe gheaţă. Urechile lor sunt aşezate sus şi erecte, cu o coadă de forma unei secere. Sub-blana acestor caini este groasă, cu o textură lânoasă, iar stratul de blană de la exterior este moale. Cainii din rasa Husky sunt capabili de a rezista la temperaturi mici de la -58 grade până la -76 grade F ( de la -50 grade până la -60 grade C). Husky Siberian are o fire dulce şi este o rasa potrivită pentru întreaga familie, dar nu este neapărat un caine bun pentru protecţie.

Sunt firi prietenoase şi de obicei se înţeleg bine cu copii şi cu alţi caini. Caracterul său blând şi înfăţişarea sa foarte hotărâtă îi prezintă ca pe nişte caini care sunt orientaţi spre relaţiile cu oamenii. Husky Siberian s-a dezvoltat constant în prezenţa copiilor, de aceea este căutat ca şi animal de companie de către familii. Masculii au tendinţa de a hoinări şi trebuie să fie ţinuţi într-o suprafaţă îngrădită. Dacă au scăpat din spaţiile destinate lor va fi dificil de prins cainele pe jos deoarece sunt maeştri în evadări şi mai ales în ceea ce priveşte viteza lor în deplasare. Husky Siberieni sunt caini cu o viaţă relativ lungă, activi şi afectivi cu prietenii şi familia. Tind să fie independenţi, nu foarte obedienţi cu stăpânii lor şi nu vor fi niciodată cainele unei singure persoane. Se potrivesc oricărui gen de om. Membru al familiei Spitz, cainele Husky Siberian este puternic şi are abilitatea de a transporta, de atrage încărcături mari pe distanţe lungi şi pe teren accidentat. Un Husky Siberian va trage cu plăcere un copil mic într-o sanie sau cărucior. Au picioare puternice şi cu o constituţie rezistentă, dar suficient de subţiri pentru a fi rapizi. Au o rezistenţă incredibilă la dureri şi oboseală, chiar dacă au corpuri de dimensiuni medii. Nasul poate avea mai multe culori, în funcţie de culoare blănii. Cainii Husky Siberieni nu sunt numai magnifici la înfăţişare, dar au şi o personalitate pe măsură; iar ajutorul pe care-l dau oamenilor în zonele arctice le conferă un statut special.

Temperament

Sunt caini blânzi, jucăuşi şi foarte apropiaţi de familia de adopţie. Sunt inteligenţi, sociabili, iubitori şi docili. Au un nivel ridicat de energie, mai ales în perioada de creştere, ca şi catei mici. Se împacă bine cu copii, sunt prietenoşi cu străinii. Faptul că nu latră mult şi sunt firi prietenoase cu aproape oricine intră în contact cu ei nu îi recomandă ca şi caini de paza. Deşi sunt inteligenţi şi uşor de dresat, aceşti caini au o voinţă proprie foarte puternică; astfel că nu vor urma o comandă dacă nu îi înţeleg sensul sau dacă nu aveţi o atitudine de conducător. Dresajul lor trebuie să conţină răbdare, consistenţă şi înţelegere a caracterului cainelui arctic. Dacă nu vă stabiliţi de la început şi apoi susţinut pe parcurs ca şi conducătorul cainelui, şeful haitei atunci veţi avea de pierdut. Cainele de va „instala la putere” şi nu veţi mai avea absolut nici un control asupra lui.

Aceşti caini sunt excelenţi ca şi tovarăşi de alergare, dar fiţi atenţi să nu fie prea cald pentru ei. Pot fi dificili de dresat pentru traiul în casă, de obişnuit cu igiena casei. Husky sunt caini care tind să urle şi să se plictisească repede, mai ales dacă sunt lăsaţi singuri. De aceea va trebui să contemplaţi ideea de a cumpăra doi caini din această rasa, în loc de unul, pentru a elimina singurătatea. Un Husky singuratic sau un Husky care nu are parte de suficient exerciţiu mintal şi fizic poate dezvolta comportamente distructive. Nu uitaţi niciodată că Husky este un caine de atelaj în inimă şi va avea nevoie de stimulare prin exerciţii de tot felul. Se împacă bine cu alte animale de companie, mai ales dacă sunt crescuţi alături de acestea de la vârste fragede. Sunt caini moderaţi în ceea ce priveşte mâncarea şi vor avea parte de mult mai puţină mâncare, decât v-aţi aştepta dumneavoastră să le oferiţi. Sunt companioni perfecţi pentru oamenii care ştiu exact la ce să se aştepte de la asemenea caini, nu sunt complet recomandaţi persoanelor care nu au mai avut niciodată un caine. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici ale acestui caine arctic care să sublinieze excepţia de la regulă; dar nu subestimaţi niciodată animalul. Nu este bine cu această rasa să consideraţi că ştiţi totul despre ei, pentru că mereu veţi descoperi ceva nou la ei, o trăsătură de caracter, un comportament de care nu eraţi conştienţi. Printre calităţile se numără şi următoarele: de încredere, energici şi prietenoşi; îndrăzneţi, vioi. Dar sunt şi încăpăţânaţi, independenţi şi nu foarte obedienţi: Punctul lor forte în relaţia cu stăpânul este acela că adoră să petreacă cât mai mult timp în compania oamenilor. Sunt caini activi, inteligenţi şi non-agresivi.

Probleme de sănătate

Cainii Husky nu prezintă mari probleme de sănătate, în afară de displazia de şold şi ocazionalele probleme cu ochii (precum cataractele juvenile, atrofia progresivă a retinei mai ales la masculi, distrofie corneană, opacitate a cristalinului şi ectopia sau deplasarea uretrei. O boală specifică rasei este aceea de dermatite care răspund la zinc; o boală de piele care poate fi ameliorată prin oferirea de suplimente de zinc.

Blana lor nu necesită multă atenţie pentru întreţinere, excepţie făcând cele două sezoane anuale de năpârlire accentuată. În timpul acestora au nevoie să fie periaţi şi pieptănaţi cu un piaptăn de metal. O periere a blănii de două ori pe săptămână este suficientă pentru a le menţine strălucirea şi sănătatea firului de păr. Îmbăierea acestui caine se va îndeplini doar atunci când simţiţi dumneavoastră că este necesar. Unghiile lor trebuie să fie tăiate regulat şi să le verificaţi şi dinţii periodic.

Aceşti caini au nevoie de mult exerciţiu şi trebuie să fiţi atenţi să nu puneţi cainele să facă mişcare în timpul anotimpurilor călduroase, deoarece blana lor groasă îi predispune la insolaţii. Plimbări zilnice şi o curte îngrădită în care să se mişte va menţine câinele Husky în formă şi să prevină plictiseala şi comportamentul distructiv. Cainele din această rasa este un partener ideal pentru împătimiţii de schi.

Exerciţii şi dresaj

Husky Siberieni necesită o cantitate importantă de exerciţii, inclusiv alergări sau plimbări zilnice. Au nevoie de o curte cu un gard înalt, dar fiţi atenţi al modalitatea de construcţie a gardului pentru că ei vor tinde să sape la baza lui pentru a scăpa; să îi feriţi de eventualele accidentări.

Dresajul trebuie să fie îndeplinit cu răbdare şi consistenţă deoarece sunt caini de atelaj prin definiţie, obişnuiţi cu munca şi exerciţiu îndelungat. Vor răspunde eficient şi prompt la dresaj dacă vor vedea scopul lui sau dacă va simţi că dumneavoastră impuneţi legea şi comenzile. Husky sunt firi inteligente şi învaţă foarte repede orice truc şi comanda; de aceea este bine să le asiguraţi mereu noi metode de învăţare pentru a nu-i plictisi cu rutina sau exerciţii mult prea uşoare pentru ei.

 
2 comentarii

Scris de pe 10 februarie 2010 în Fără categorie

 

Etichete: ,

2 răspunsuri la „Malamut Alaska vs Husky Siberian

  1. valiklu

    21 ianuarie 2013 at 11:33

    sall marius nai vreun pui care vrei sal dai as fi recunascator daca ai avrea si mi-ai da si die un pui

     
  2. pobservator

    15 ianuarie 2017 at 21:48

    Cum deosebim un caine Malamut de un Husky siberian ?

     

Lasă un comentariu